aw  
 
HOME  +  FIRM  +  PROJECTS  +  STUDIO

airport house

Location:  Erie, Colorado
Type:       Residential
Size:        6240 s.f. House, 3,600 s.f. Hangar.
Site:        2.0 Acre Site
LEED:     Gold Qualified
Awards:

1) Citation Award, AIA Denver - 2010
2) Silver Award, Hard Hat Award, CO-2010

Materials:                        

  • Stone, Masonry, Wood veneer poly-carbonate panels, bamboo, granite
  • triple-glazed heat mirror glazing, aluminum clad wood windows
  • Insulating aluminum wall panels,  aluminum sun shades, S.S. cables.

Goals:

  • Separation of Land and Sky
  • Create a clean and contemporary house with a warm and open feeling
  • Incorporation of sustainable features and high-tech components without being “techy”
  • Designing a house that opens to a private and livable central courtyard
  • Large spacious living areas that inspire through use of materials and views
  • Achieve a LEED Silver certification

Challenges:

  • Coordination between interior spaces and exterior landscape
  • Use of glass and open floor plan while providing a sense of privacy and intimacy
  • Constructability of a steel skeleton clad with wood panels and glass infill
  • Balance between custom features and the project budget

 

Sited on a runway with sweeping views of the Colorado Rockies, the residence with attached hangar is designed to reflect the convergence of earth and sky.  Stone, masonry and wood living spaces rise to a glass and aluminum hanger structure that is linked by a linear monolithic wall.  The spatial orientations of the primary spaces mirror the aeronautical layout of the runway infrastructure.


The owners are passionate pilots and wanted their home to reflect the high-tech nature of their plane as well as their love for contemporary and sustainable design, utilizing natural materials in an open and warm environment.  Defining the orientation of the house, the striking monolithic masonry wall with the steel framework and all-glass atrium bisect the hangar and the living quarters and allow natural light to flood the open living spaces.  Sited around an open courtyard with a reflecting pool and outdoor kitchen, the master suite and main living spaces form two ‘wood box’ wings.  Mature landscaping and natural materials including masonry block, wood panels, bamboo floor and ceilings, travertine tile, stained wood doors, windows and trim ground the home into its environment, while  two-sided fireplaces, large glass doors and windows open the house to the spectacular western views. 


Climate and airport noise are managed by a triple-glazed, heat mirror window system that provides the equivalent to an R-11 insulated wall.  A ‘4control’ system monitors the home and controls lighting, mechanical and sunshades.  Designed with high-tech and sustainable features, this home qualifies for a LEED gold certification (in progress).

 

 
 
©Architectural Workshop. All rights reserved.
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  IMAGES